Mik az ÉlŐ képek?

Ez egy 18 képből álló faliképkészlet. A faliképek javasolt mérete A2, amelyek a tanterem falán vannak elhelyezve. Az ÉlŐ képek lehetőséget adnak a tanulóknak a sikerélményre. Már az is siker, amennyiben a tanuló megtalálja a megfelelő képet az ÉlŐ képeken, még ha nem is tudja szlovákul megnevezni.

Lehetőséget ad a tanulóknak, hogy saját fantáziájuk és képességeik szerint alkossanak mondatokat, ezáltal lehetőség nyílik a differenciált oktatásra.

Lehetőséget nyújt a mozgásra. A tanulók a faliképekhez mennek és mutatják, mondják a megfejtéseket. Az ÉlŐ képek felhasználhatók minden kommunikációs téma keretén belül. Csakis a tanító kreativitásán és találékonyságán múlik, hogy mikor és hogyan alkalmazza.

Az ÉlŐ képek lehetőséget adnak a tanítási órák változatosabbá és érdekesebbé tételére. A tanító felváltva használhatja a tankönyvet és az ÉlŐ képeket, amivel fenntarthatja a gyermekek figyelmét. Gyakran alakulnak ki vicces élethelyzetek, születnek vicces mondatok. Ezek a pillanatok is felejthetetlenné és élményszerűvé teszik a tanulási folyamatot.

Az ÉlŐ képeken az egyes képek színes mezőkön vannak elhelyezve. A színeken kívül a nemek megkülönböztetésére jeleket is használunk:


a kék színű felületen vannak elhelyezve

a hímnenű főnevek

a piros mezőkön vannak elhelyezve

a nőnemű főnevek

a zöld mezőkön találhatók


a semlegesnemű főnevek

a sárga mezőkön vannak azok a főnevek,  amelyeket

többes számban használunk.


Szeretne többet megtudni az ÉlŐ képekről? Nézze meg az alábbi videókat!